09:00 - 17:00 Saatleri Arası (Pazartesi hariç)
Dişçi Aletleri

DİŞHEKİMLİĞİ TARİHİ (MÖ 7000 – MS 1699)

MÖ 7000 Pakistan Baluchistan’da bulunan Taş-çağı kültürleri (“İndus Kültürü”), çürük diş maddesini çıkarabilmek için çakmak taşı ile birlikte kavisli tahta deliciler kullanmışlar.

MÖ 900-300 Güney Amerika Mayalar yeşim taşı gibi yarı değerli taşları kozmetik ve kültürel nedenlerle dişe implant yoluyla yerleştirdiler. Ön dişler keskin hayvan dişlerini andıran değişik şe-erde törpülendi.

MÖ 600-500 İtalya Etrüskler eksik dişleri tamamlamak için köprü-benzeri strüktürler üretmişler.

MÖ 384-322 Yunanistan Bilim adamı ve Filozof Aristoteles, diş çıkması örgüsü, çürük dişi ve diş eti hastalığının tedavisini, pense ile diş çekimi ve kayıp olan dişi ve parçalanmış çeneyi stabilize etmek için tel kullanımı gibi konuları içeren, dişhekimliği hakkında yazılar yazmış. Fakat, yanlış bir şekilde, erkek insanların, koyunların, keçilerin ve domuzların dişilerden daha fazla dişleri olduğuna inanıyor.

MÖ 600 – MS 400 İtalya/Avrupa Romalılar restoratif dişhekimliği alanında uzman olmuşlar ve hatta altın kaplama ve sabit köprüler kullanmışlar. Tam ya da bölümlü protezler sıradışı değil. Dişleri temizlemek için kemikleri, yumurta kabuklarını ve istiridye kabuklarını bal ile karıştırıyorlar. Aristokratlar dişlerini temizletmek için özel köleler görevlendiriyorlar.

1258 Fransa Berberler Loncası kuruldu. Berberler en sonunda iki gruba ayrıldı: karmaşık cerrahi operasyonlar icra edebilecek düzeyde eğitilmiş hekimler ve berberler ya da tıraş, kanama ve diş çekimi de dahil olmak üzere, daha rutin hijyen hizmeti veren berber-hekimler.

DİŞHEKİMLİĞİ TARİHİ (MS 1700- MS 1899)

1790 A.B.D. George Washington’ın dişhekimlerinden birisi olan, John Greenwood, bilinen ilk dişhekimliği ayak makinasını yaptı. Deliciyi yönlendirebilmek için annesini pedalla çalışan dönen tekerleğini adapte etti.

1790 A.B.D. Bir dişhekimi olan, Josiah Flagg, dişhekimliği hastaları için özel olan ilk sandalyeyi yaptı.

1800’ler Çin Yüksek sınıftan kadınlar evliliklerine olan sadakatlerinin bir işareti olarak dişlerini siyaha boyarlar.

1815 Birleşik Krallık Waterloo savaşında öldürülen 50,000 askerin dişleri söküldü ve “Waterloo dişi” diye bilinen protezlerin fabrikasyonunda kullanıldı. Porselen diş ve yeni materyallerin daha yaygın hale gelmesine rağmen, çıkartılmış insan dişleri 1860’lara değin protez yapımında kullanıldı.

1839 A.B.D. Dünyanın ilk dişhekimliği okulu olan, Baltimore Dişhekimliği Fakültesi açıldı.

1840 A.B.D. Dünya’nın ilk dişhekimleri cemiyeti olan, Amerikan Dişhekimleri Cemiyeti kuruldu.

1841 Birleşik Krallık John Tomes (1815-95) diş çekimi için tasarlanan anatomic penselerin ilkelerini yayınladı. Onun konseptini temel olan cerrahi enstrümanlar günümüzde halen kullanımda.

1846 Fransa/A.B.D. Kurşun ya da kalaydan yapılan bükülebilir tüp her iki ülkede icat edildi.

1866 A.B.D. Lucy Beaman Hobbs dünyada ilk dişhekimliği derecesi alan kadın olarak Ohio Dişhekimliği Fakültesinden mezun olur.

1875 A.B.D. İlk elektrikli delici George Green tarafından patentlendi.